werkwijze

     
   

De eendagskuikens worden geleverd door Broederij Lagerwey uit Lunteren.Na aankomst van de kuikens, welke op een prachtig mooi bed van houtkrullen terecht komen, worden deze continu geobserveerd en gecontroleerd op het optimaal verkrijgen van water en voer.

De temperatuur in de stal wordt ruim 3 dagen van tevoren al opgewarmt en is bij aankomst van de kuikens ongeveer 34 C. optimaal voor eendagskuikentjes, ook de houtkrullen hebben een temperatuur van 34 C, de temperatuur van de vloer is bij aankomst 30 C.

De gehele koppel bestaan de werkzaamheden uit het 2x per dag controleren en observeren van de dieren m.b.t. sterfte en afwijkend gedrag en het controleren van de water en de voeropname. Er wordt van elke koppel een dagelijks verslag gemaakt van de bijzonderheden welke zich voordoen, maar ook de voor ons gewone dingen worden hierin vermeld, om zodoende een goed beeld te krijgen wat er zich afspeelt tijdens de koppel.

Het voersysteem bestaat uit voerpannen van Roxell (minimax) en heeft twee mogelijkheden. De eerste 7 dagen kunnen deze volledig gevuld worden met voer ( pan tot de rand gevuld ) voor een snelle voeropname voor de eerste dagen. De voerleverancier voor ons bedrijf is De Hoop uit Zelhem, waar we nu al 17 jaar zaken mee doen en waar de samenstelling van het voer voor ons bedrijf wordt afgestemd op de ontwikkelingen, die we samen met de voerleverancier overleggen.

Het huidige voer bestaat uit een structuurvoer wat makkelijk opneembaar is voor de kuikens zodat deze de gehele dag het voer op kunnen nemen naar de behoefte van de dieren.

Dit structuurvoer bevat geen diermeel, geen antibiotica, geen dierlijke eiwitten en geen vismeel, ook is de laatste ontwikkeling GMO vrij.Er wordt geen gebruik gemaakt van genetisch gemodificeerde soja.

Het voer wordt 24 uur per dag verstrekt zodat de dieren de gehele dag de tijd hebben om de juiste hoeveelheid voer op te nemen. Het voersysteem gaat echter 1x per dag een bepaalde tijd uit om de dieren de pannen leeg te laten eten om zodoende elke dag het voer te verversen.

 

Het watersysteem bestaat uit waterbakjes met daarin een nippel van Roxell (swishcups) en ook hier zijn er twee mogelijkheden. De eerste 7 dagen wordt er een vlotterballetje op de nippel gedrukt om de bakjes volledig te kunnen vullen met water.  Het water wat geleverd wordt door de waterleidingmaatschappij wordt op ons bedrijf op een bepaalde manier behandeld met een combinatie van zuren, welke geleverd wordt door Selko, alvorens dit bij de dieren komt. De PH-waarde van het drinkwater wordt omlaag gebracht om zodoende de schadelijke bacteriën te vernietigen. Wij kunnen hiermee het drinkwater vrij maken van, Salmonella  en  Campylobacter

De entingen bestaan uit 1x een verplichte enting en een aantal vrijwillige entingen.Per 1 juli 2001 is de nieuwe NCD (vogelpest) regeling van kracht, deze is nog steeds verplicht, maar is veranderd t.o.v. voorgaande jaren.

Tekst van Productschap:De pluimveehouder moet door middel van bloedonderzoek aantonen dat elk koppel pluimvee, dat ouder is dan 28 dagen, een voldoende hoge weerstand heeft tegen NCD.Daarbij is sprake van een voldoende hoge weerstand indien tenminste 90% van de dieren een NCD HAR titer heeft van 3 of hoger.

De verplichte enting tegen NCD moet nog steeds worden uitgevoerd op het bedrijf door een bevoegde dierenarts, die met onze bedrijfskleding en ons Hygiëneprotocol de enting uitvoert.De tweede enting is een vrijwillige enting tegen GUMBORO (afweersysteem) en deze wordt op het bedrijf uitgevoerd door het drinkwater, de enting wordt door onszelf uitgevoerd en gebeurd onder strikte Hygiëne.

     
      © 2007 - 2013 van Stam - Hendriks alle rechten voorbehouden                                                                    webdevelopment